Verbazingwekkende kruidenwijn (CONDITVM PARADOXVM)
Auteur: Romeins recept van Vrouwe Fortvnata alias Katleen Vandenbranden
Fotografie: Philip Driessen
Met mijn achtergrond als archeologisch restaurator en met mijn Bourgondische inslag als Vlaamse zie ik het als een uitdaging het verleden weer te kunnen proeven. In mijn mobiele wijnbar serveer ik Romeinse wijnen volgens authentieke recepten, zoals deze gezoete kruidenwijn van Apicius. Je moet het zien als een voorloper van de huidige Martini, het werd als aperitief gedronken.
Voor 6 glazen
- 750 ml halfdroge witte wijn
- 175g heldere honing
- 1/2 theelepel gemalen
- zwarte peper
- 1 laurierblad
- enkele draadjes saffraan
- eventueel 1 mespunt
- mastiek (te krijgen in de beter gesorteerde Oosterse delicatessenzaak)
Bereiding
Breng 150 ml wijn samen met de honing in een steelpan aan de kook. Schuim af indien nodig totdat het schuim weg is. Voeg de specerijen toe aan de wijn terwijl deze nog heet is, zodat de smaken loskomen. Laat het mengsel afkoelen, voeg de rest van de wijn toe en laat deze een nacht staan. Giet de wijn voor het serveren door een fijne zeef of door een neteldoek. De wijn is het lekkerst als ze gekoeld wordt geserveerd.
Contact
Cave Felem
Katleen Vandenbranden
www.cavefelem.nl
Lekker lokaal
Haal je wijn bij Wijngoed Fromberg
Breedenweg 1
6367 JN Voerendaal
www.fromberg.nl
Haal je honing bij Villa de Proosdij
Klimmenderstraat 2
6343 AC Klimmen
www.villadeproosdij.nl