Van Romeinse pannenkoek tot Limburgse vlaai
Bakkerij Emmerix, RIemst
Inmiddels weten we dat we veel aan de Romeinen te danken hebben. Maar wist je ook dat de Limburgse vlaai zijn oorsprong vindt in de Romeinse tijd? Althans als we onze Romeinse vrienden Asterix en Obelix mogen geloven. Omdat de Romeinen gist pas later ontdekten, waren de eerste broden plat en leken op pannenkoeken. En daar wisten deze twee Romeinse krijgers met hun Bourgondische levenswijze toen al raad mee. Daarmee zijn ze een grote inspiratiebron geweest voor de huidige generatie bakkers. Zo ook voor Bakkerij Emmerix in Riemst. En dan zeker niet alleen voor de naam.
Hoe ze ertoe kwamen, Asterix en Obelix? In hun koperen ketels maakten de twee allerlei lekkers. Zo maakten ze van melk pudding en rijstepap en van het geplukte fruit van de boomgaarden een soort confituur. Ze vonden het niks dat iedereen zomaar uit hun ketel met lekkers kwam proeven en besloten daarom een pannenkoek te vullen met pudding, rijst of fruitvulling, zodat ze iedereen een stuk konden geven. Pas eeuwen later ontwikkelden dit zich tot de echte Limburgse vlaai zoals wij hem kennen.
Het is dan ook niet gek dat de geur van versgebakken vlaai op de oude Romeinse route vaker voorbijkomt. Zo ook in Riemst, daar vind je Bakkerij Emmerix. Die de Romeinen met haar vlaaien, absoluut eer aandoet. Hun specialiteit? De rijstevlaai. Deze wordt op artisanale wijze bereid. Dat wil je proeven!
ontdekken
- Wijk van je route en proef van de heerlijke, verse fruit of rijstevlaai