Romeinen ontgonnen ook steenkool
Nederlands Mijnmuseum, Heerlen
Tot ver in de jaren zestig stookten we kolen in kachels om onze huizen te verwarmen. In dit gebied gebruikten ook de Romeinen tweeduizend jaar geleden al steenkool. De Romeinen bouwden al huizen met vloer- en wandverwarming. Stapels van tegels in veel Romeinse villa-opgravingen laten je zien hoe dat er onder de vloer uitzag.
Vanaf eind 19e eeuw werd in Heerlen op grote schaal gegraven naar steenkool. Het bewogen verhaal van steenkool krijgt kleur in het Nederlands Mijnmuseum.
In de binnenstad van Heerlen, het economische hart van de voormalige Mijnstreek, bevindt zich de hoofdlocatie van het Nederlands Mijnmuseum. Dit museum is gehuisvest in een monumentaal warenhuis uit de jaren 1940. Hier staat het mijnverleden letterlijk en figuurlijk in de etalage. In vier verdiepingen ontdek je verschillende kleuren van het mijnverleden.
Het Mijnmonument Oranje-Nassau I is ook onderdeel van het Nederlands Mijnmuseum. Dit iconische schacht- en ophaalgebouw is een van de weinige fysieke overblijfselen van het mijnverleden in Limburg. In het Mijnmonument vertellen vrijwilligers over het ondergrondse leven. Ook bewonder je hier de liftschacht en de indrukwekkende ophaalmachine.
Adres:
Hoofdlocatie
Dr. Poelsstraat 29
6411 HG Heerlen
Mijnmonument ON I
Mijnmuseumpad 2
6412 EX
Heerlen
ontdekken
- Ervaar de verschillende kleuren van het Limburgse mijnverleden in de hoofdlocatie van het Nederlands Mijnmuseum
- Ontdek een van de laatste fysieke overblijfselen van het mijnverleden in Limburg: het Mijnmonument Oranje-Nassau I
- Proef de streek met het ‘Mijnen & Wijnen’-arrangement
leuk om te weten
- Groene ondergrondse energie
- Bijna heel Nederland werd tot en met de jaren zestig warm gestookt met Zuid-Limburgse steenkool. Nu gebruiken we steeds meer duurzame, ‘groene’ energie uit de zon en de wind. De oude mijngangen onder het Nederlands Mijnmuseum leveren nu ook groene energie. Het mijnwater dat in de oude gangen staat, wordt gebruikt om huizen en kantoren in Heerlen op te warmen en af te koelen.
- Heerlen industriestad
- Heerlen was zowel in de Romeinse tijd als enkele decennia geleden een stad van groot industrieel belang. In het Heerlen van nu zie je nog overal de sporen van het rijke mijnverleden: de hoge mijnschacht van de Oranje Nassau I, de kleine mijnwerkershuisjes en de luxueuze villa’s van de mijningenieurs. In de tijd van de Romeinen draaide niet alles om de kolenindustrie, maar werd er massaal aardewerk geproduceerd in pottenbakkersovens. Er zijn meer dan veertig Romeinse pottenbakkersovens teruggevonden.