373

Romeinen brachten munten mee

Gouvernement aan de Maas, Maastricht

In het Gouvernement aan de Maas zetelt het Limburgs parlement. Aan het hoofd staat de commissaris van de Koning, in Limburg heet dat de gouverneur. Het bestuurseiland waar het parlement vergadert staat symbolisch in de Maas, omdat deze rivier zo belangrijk is voor de provincie.

Op deze plek werd in 1992 het beroemde Verdrag van Maastricht getekend. Dit belangrijke verdrag vormde het begin van de Europese Unie zoals wij die nu kennen. Een aantal van de ondertekende landen besloot om voortaan een munteenheid te gebruiken: de euro.

Met het tekenen van het Verdrag van Maastricht herhaalde de geschiedenis zich. Gebieden werden bestuurlijk met elkaar verbonden en er kwam een munteenheid. Dat is precies wat de Romeinen tweeduizend jaar geleden al deden, toen ze dit gebied bezetten. De Romeinen introduceerden hier zelfs als eersten het betalen met muntgeld.

leuk om te weten

Tongeren hoofdstad?
Tegenwoordig huist het provinciale bestuur van Limburg in het Gouvernement in Maastricht. In de tijd van de Romeinen lagen de grenzen helemaal anders: Mosae Trajectum (Romeins Maastricht) behoorde tot de provincie Belgica met het huidige Tongeren als hoofdstad (en later tot de provincie Germania Inferior). De Via Belgica loopt dan ook linea recta van Tongeren naar Maastricht. Het uitgebreide wegennetwerk van de Romeinen, dat door heel Europa liep, behoefde enige organisatie. Dat werd allemaal vanuit het provinciaal bestuur geregeld.
www.limburg.nl