Via Belgica

Vind jouw weg in Romeins Zuid-Limburg

Via Belgica is de naam die in de twintigste eeuw is gegeven aan een 400 kilometer lange oude Romeinse heirbaan. De Via Belgica liep van Boulogne-sur-Mer via onder andere Arras, Bavay, Tongeren, Heerlen en Maastricht naar Jülich en Keulen. Binnen de huidige landsgrenzen kwam de Via Belgica in Nederlands-Limburg bij Maastricht de grens over om haar weg te vervolgen langs Meerssen, Valkenburg en Voerendaal. Om daarna via Heerlen en Landgraaf bij Rimburg de grens met Duitsland over te steken.

De weg was een belangrijk onderdeel van een groot en complex netwerk van (water)wegen, dat zich uitstrekte tot de verste uithoeken van het Romeinse imperium. Ze speelde in Noordwest-Europa een hoofdrol bij de lokale en interregionale economische ontwikkeling, de strategische militaire verdediging en het bestuur van de nieuwe provincies. Op de knooppunten van de voornaamste wegen en rivieren vestigden de Romeinen wachtposten of ontstonden kleine dorpjes die uitgroeiden tot grotere nederzettingen zoals Heerlen en Maastricht.

Via Belgica laat je kennismaken met een Zuid-Limburg dat je nog niet kent. Volg de weg en ontdek het uitgebreide Romeinse erfgoed. Trek je wandelschoenen aan om in de voetsporen van de Romeinen te treden. Geniet onderweg van de indrukwekkende vergezichten over het landschap zoals de Romeinen het voor ons achterlieten. Laat Romeinse villa’s vanuit een kale akker opdoemen op je telefoon en luister naar verhalen die het verleden tot leven wekken.

Over de Via Belgica vonden de Romeinen hun weg door Zuid-Limburg. Nu is het jouw beurt.

Nieuwe start vanaf 2024 tot en met 2027

Vanaf 2024 starten de partners met een nieuwe projectperiode. Deze zal lopen van 2024 tot en met 2027. Hierin stellen zij onderstaande missie en visie voorop.

Missie

Een Romeinse weg. 400 km lang van Boulogne-sur-Mer tot Keulen. Via Belgica doorkruist adembenemende landschappen waar Romeinse handelaren, soldaten en reizigers elkaar ontmoeten. Op zoek naar hun weg. Archeologische sites en hun verhalen reiken vandaag tot ver in het landschap.
Ook nu daagt Via Belgica participanten uit om deel te nemen. Om op zoek te gaan naar hun identiteit. Om hun weg te vinden. Om de Romeinse verhalen te delen. Via Belgica streeft naar de grenzenloosheid van het Romeinse Rijk waar Romeinse en hedendaagse verhalen elkaar ontmoeten. Participatie, onderzoek en co-creatie zijn sleutelwoorden om het Romeinse erfgoed tot leven te wekken in een uitgebreid toeristisch aanbod.

Visie 2024-2027

Via Belgica streeft naar een verdere optimalisering van de branding om het product in de brede Euregio op de kaart te zetten. Het bestaande aanbod wordt hiervoor verder ontwikkeld door in te zetten op archeologisch onderzoek, het zoeken naar samenwerkingsverbanden, participatie en ondernemerschap.
In 2027 staat er een aantrekkelijk toeristisch erfgoedproject gevoed door wetenschap en op maat van gezinnen en 55-plus, dankzij de investering in de belevingswaarde van de landschapsroutes en een vast jaarprogramma in samenwerking met de Vrienden van de Via Belgica.