‘Erfgoededucatie laat zowel jongeren als volwassenen de diepte van de tijd onderzoeken en ontdekken. Ze leren niet alleen reflecteren op het verleden en ontwikkelen hierbij vaardigheden zoals historisch denken en redeneren, maar ze leren ook over hun eigen omgeving. Wat ligt er onder onze voeten? Welke mensen woonden hier voor mij? Hoe was het leven toen? Door het inleven in, en reflecteren op het verleden snappen jongeren en volwassenen het heden ook veel beter en ontwikkelen zij zich tot mensen die zich bewust zijn over het feit waarom erfgoed belangrijk is om te bewaren voor de toekomst. ‘, aldus Jody Martens, educator Het Romeins Museum.
Via Belgica maakt ook ruimte voor erfgoededucatie. We werken aan projecten met onze vrienden en externe partners.
Voorbeeldprojecten
- Geniet van een speurtocht voor jongeren tussen 12 en 14 jaar. Samen met het gezin of met de klas op zoek in Meerssen en Valkenburg aan de Geul.
- In 2024 werden 8 Romeinen, Bataven, Galliërs en Germanen met artificiële intelligentie tot leven werden gewekt. Tijdens het lichtfestival LUX werden ze tot leven gebracht en vertelden ze hun verhaal op de gevels van gebouwen in 6 gemeenten. Tussen 2024 en 2027 ontwikkelen we 7 nieuwe wandelroutes met een podcast, waarin de personages je meenemen in hun levensverhaal.