Mijlpaal Rimburg blijkt bouwsteen graf of heiligdom

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie: Wikimedia en RAAP

Jarenlang was er twijfel, nu is er zekerheid. Het bekende blok Nievelsteiner zandsteen in Rimburg is geen mijlpaal die langs de Via Belgica stond. Wat het wel is: een grote bouwsteen van een grafmonument of van een heiligdom in Rimburg? Dat blijkt uit onderzoek van de steen in Maastricht door Gerard Boreel, specialist natuursteen bij Aardewerk & Archeologie en verbonden aan de Universiteit van Utrecht.

Parkstad-archeoloog Hilde Vanneste onthulde de uitkomsten van het onderzoek donderdag op 2 mei 2024 tijdens een lezing over Romeinse vondsten in Rimburg. De lezing is onderdeel van het programma van Rimburg Graaft op 25 en 26 mei 2024.

Het onderzoek heeft opheldering verschaft maar tegelijk ook een nieuw raadsel gecreëerd. Want Boreel ontdekte op meerdere plekken kleine inscripties. Die zijn zo klein of versleten dat niet meer te achterhalen is wat er stond en hoe oud de tekens zijn.

Wolfgat

Op het ondergrondse stuk van de ‘niet’-mijlpaal zijn krassen gevonden. Die wijzen erop dat de steen bij de poort van een boerderij is gebruikt als bescherming van de muren. Ook kwam een zogeheten ‘wolfgat’ tevoorschijn. Dat werd door de Romeinen gebruikt om een ijzeren hijsoog in de steen te klemmen.

Tijdens haar lezing legde Hilde Vanneste een link naar de serie grote stukken natuursteen die nu bij kasteel Rimburg in de berm zijn geplaatst. Ook die zouden Romeins kunnen zijn en afkomstig van hetzelfde grafmonument of heiligdom.

Waar komt steen terug?

Het is mogelijk dat de resten van zo’n heiligdom in oktober 1944 door Amerikaanse soldaten zijn gevonden. Bij het graven van een stelling voor geschut stootten zij op blokken natuursteen. Hilde Vanneste is voorstander van onderzoek op de vindplek die op het plateau bij de Lindegracht ligt.

De vraag die nu rest: waar wordt de steen geplaatst? Op dezelfde plek waar veel bezoekers de ‘mijlpaal’ komen bewonderen of op een andere plek in Rimburg? Hilde Vanneste riep de inwoners van Rimburg op om ideeën aan te dragen.

Lees ook

Participatie op de Reuvensdagen

Romeins Aken groeide dankzij keizer Trajanus