L1 recept – Romeinse moretum op een soldatenbrood

Auteur: Moretum: Elly Smit Stichting Linea Recta | Soldatenbrood: Marcel Bekkers Bakkerij Aroma
Fotografie: Via Belgica

Helemaal aangestoken door het enthousiasme rondom het Romeins verleden in de streek, ontwikkelden Bakkerij Aroma een Romeins soldatenbrood, natuurlijk gemaakt van hun favoriete graan, spelt. Leuk om te weten: de Romeinen maakten al kruidige kaasmengsels, die wij een spread zouden noemen en zij een moretum. De combinatie van ons Romeins brood met het moretum, laat je even een culinaire tijdreis maken naar het Landgraaf van tweeduizend jaar geleden.

Nodig voor 4 personen:

  • 1 soldatenbrood (Bakkerij Aroma)
  • 400 gram zachte kaas (bijv. 2 bakjes Philadelphia)
  • enkele druppels vissaus
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 tl honing
  • 2 el verse, gehakte muntblaadjes
  • 2 el verse, gehakte koriander
  • 2 el verse, gehakte lavas (maggiplant)
  • 10 – 15 zwarte peperkorrels

Bereiding
Stamp de peperkorrels fijn in een vijzel. Voeg de munt, koriander en lavas toe en maal alles fijn. Roer de zachte kaas los en voeg de vissaus, de honing en de geperste teentjes knoflook toe. Voeg als laatste het kruiden- en specerijen­mengsel toe en roer totdat je een egale massa hebt.

Serveer het Soldatenbrood in grove stukken met het Romeinse moretum (de spread) erbij. Lekker met een lokaal glas rode wijn van Wijngoed Fromberg.

Bakkerij Aroma
Op de Heugden 42
6371 XM Landgraaf
045 531 3225
bakkerij-aroma.com/

 

Lees ook

Plein verwijst straks naar aquaduct van Coriovallum

Dat zit bie os in de familia? Sporen van Romeinse families in Rimburg