Euregio omarmt initiatief Simpelveld voor Romeins park

Auteur: Harry Lindelauf
Fotografie:

De Romeinse geschiedenis van de Euregio (Nederland, België, Duitsland) verdient een groter publiek. De gemeente Simpelveld wil dat publiek bereiken met een grensoverschrijdend Romeins Villalandschapspark, gewijd aan die gedeelde Romeinse oudheidkundige geschiedenis.

Dat Simpelveldse idee voor een presentatie op de plek waar de geschiedenis daadwerkelijk plaatsvond, kreeg brede steun. Zo zeer dat de regio-organisaties Aken, Duitstalig België en Parkstad samen met de steden Aken, Heerlen en Vaals hun steun op papier hebben vastgelegd. Begin juni 2024 is dat document getekend zodat de weg vrij is om het idee verder samen uit te werken.

De werktitel voor het project is ‘Romeinse villa’s in de grensstreek’. Dan gaat het op Nederlands grondgebied om Vlengendaal in Bocholtz. Het blijkt dat de Romeinen er prominent aanwezig waren: hier zijn de resten gevonden van vier boerderijen (villa rustica), een weg, kalkovens, een askist en een schat met 700 zilveren munten. Vermoedelijk ligt in de omgeving nog een Romeins grafveld verborgen en aan de Schiltjensweg en Orsbacherweg worden nog twee Romeinse villa’s  (boerderijen) vermoed.

Foto: Begin 20ste eeuw werden in Vlengendaal de resten opgegraven van een Romeinse boerderij. Veel elementen wijzen op een typische, luxe uitgeruste villa: mozaïekvloeren, marmerbeklede wanden, fresco’s en vloerverwarming. Ook was er een badhuis.

Precies op de grens

Kenmerkend voor het Euregionale karakter van de samenwerking: precies op de grens van Nederland en Duitsland ligt in Vlengendaal de villa Dellender. De resten van dezelfde Romeinse boerderij heten aan de Duitse kant van de grens ‘villa Butterweide’.

In de Romeinse tijd kende deze regio geen grenzen en dat ‘grenzeloze’ karakter willen de gemeenten en hun regiokoepels graag terug halen. Dat moet gebeuren met de aanleg van een Romeins Villalandschapspark met een bezoekerscentrum en wandel- en fietspaden die aansluiten op bestaande netwerken. Ook wordt gedacht aan de herbouw van een Romeinse wachttoren. Het park wordt zo straks het buitenfiliaal van het nieuwe Romeins Museum in Heerlen en de Romeinse afdelingen van de musea in Aken, Tongeren, Keulen en Luik.

Samenwerking met de buren

De oorsprong voor het park ligt in Simpelveld. De gemeente wil de Romeinse erfenis niet alleen gebruiken als uiting van de eigen identiteit van de streek maar ook voor het verbreden van de samenwerking met de buren.
‘Nu onze Duitse buren al zoveel jaren onze gewaardeerde vrienden zijn en we elkaar opzoeken om concreet te werken aan grensoverstijgende projecten – bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, werkgelegenheid, kunst en cultuur – ligt het voor de hand om ook ons gemeenschappelijke Romeinse verleden thematisch op te pakken’, zei burgemeester Susanne Scheepers midden juni bij de opening van het Archeofestival Sempervivetum in Bocholtz.

Saamhorigheid als grootste troefkaart

Er is ook een economische reden voor het initiatief. Simpelveld ziet mogelijkheden om
toeristen aan te trekken met de focus op Bocholtz. Dat kan dankzij de sporen uit het Romeins verleden die zichtbaar kunnen worden gemaakt in het landschap dat sowieso al uitnodigt tot wandelen en fietsen.

Burgemeester Susanne Scheepers is zeer positief over de samenwerking: ‘Gelukkig voelen we de urgentie om datgene wat ons historisch bindt, namelijk die gemeenschappelijke Romeinse historie, samen op te pakken in een aansprekend toeristisch project. Alles in de wetenschap dat het vergroten van onze gezamenlijke toeristische attractiviteit wordt ingegeven door het besef dat het geheel meer is dan de som der individuele kwaliteiten. Ik geloof in gezamenlijkheid, in Gemeinschaft. Alleen zo kunnen we uitdagingen aangaan. Onze Euregio, ongeacht in welk land je je bevindt, wordt juist getekend door deze gemeenschapscultuur waarin de onderlinge band, de saamhorigheid onze grootste troefkaart is.’

Foto: Burgemeester Susanne Scheepers: ‘Gelukkig voelen we de urgentie om datgene wat ons historisch bindt, namelijk die gemeenschappelijke Romeinse historie, samen op te pakken in een aansprekend toeristisch project.’

Lees ook

Via Belgica in de aandacht op symposium

Nieuwe Romeinse mural in Heerlen