Delicious Store wordt vriend van Via Belgica

Auteur: Anja Neskens
Fotografie: Anja Neskens

Een lang gekoesterde droom! Ronald Stoot, geboren en getogen Heerlenaar, startte met zijn partner Eric van Veggel een prachtige delicatessenwinkel op de Saroleastraat in Heerlen. Ze doopten hun winkel met de naam ‘Delicious Store’.

In hun winkel dwaal je van het ene Heerlense verhaal naar het andere. Tijdens hun wandeltochten door de prachtige Zuid-Limburgse natuur borrelen de beste ideeën op. ‘Hoe kunnen we onze klanten verwennen met eerlijke en heerlijke streekproducten. En liefst geïnspireerd op het verleden van de stad Heerlen.’ Romeinen, middeleeuwen of de mijnen, afgetopt met Heerlen als stad van de graffiti. Alle onderwerpen vind je terug in één van hun producten.

Een passie voor eerlijke en gezonde voeding. Dat is het uitgangspunt. We willen mensen laten proeven van natuurlijke en ambachtelijke producten. En liefst nog met een verhaal erachter.
— Ronald Stoot

Waar halen ze hun mosterd? Wel ze zoeken inspiratie in Maastricht en S’Hertogenbosch, waar ze al langer intensief aan de slag gaan met streekproducten en deze op een creatieve manier in de markt zetten.

Ronald en Eric ontwikkelden al diverse producten geïnspireerd op het Romeinse verleden. Ze startten met de Caumerdalse kaas, gevolgd door de Limburgica kaas tot heerlijke charcuterie en paté. Zelf de plank waarop je al dit lekkers serveert lieten ze graveren en doopten ze om tot de securesplank.

Via Belgica is fier om Eric en Ronald te verwelkomen als enthousiaste, nieuwe vrienden van de Via Belgica. Wij raden je aan om eens langs te gaan in hun winkel. Je zal niet teleurgesteld zijn! De passie en de liefde voor hun vak spat er van af. Zij kleuren letterlijk je dag, waarna je van al het lekkers kan genieten dat je in je boodschappen mandje hebt meegenomen. Smakelijk!

Tip van Ronald: ‘We raden elke ondernemer aan om creatief aan de slag te gaan met het verleden van je stad. Het geeft je de kans om in gesprek te gaan met je klant. En samenwerking? Wel dat kunnen we enkel maar aanprijzen. Door samen te werken met de stad, verenigingen of organisaties geeft je de kans om meer visibel te worden en je klantenbestand uit te breiden.’

Limburgica en Caumerdalse Kaas

De eerste inspiratie ontstond tijdens een wandeling langs de Caumerbeek, geflankeerd door wethouder Clemens. De talrijke kruiden die langs de beek groeien, zoals daslook vormen de basis voor deze overheerlijke kaas. Een kruid dat ook door de Romeinen gekend en gebruikt werd. En de beek? Wel die leverde het water voor het Romeinse badhuis van Heerlen.

Met de Limburgica kaas gingen ze een stap verder. Een oud recept voor Caseus, Romeinse kaas, inspireerde ons. Een heerlijke combinatie van peper, Lavas en citroenen uit Amalfi prikkelen je smaakpapillen als je in de Limburgica bijt. En het label dat op de grote kaasbol prijkt verbergt heel wat verwijzingen naar de Romeinse tijd in Zuid-Limburg. Zo ontdek je op de tekening: villa Voerendaal, de dame van Simpelveld en de beken van Heerlen die het water op- en afvoerden van het Romeinse badhuis in Heerlen.

Voor Ronald en Eric is het ook belangrijk dat de kazen eerlijk en lokaal geproduceerd worden. Een Limburgse kaasboer uit Nederweert produceert beide kazen. Hij geeft zijn koeien de kans om vrij rond te lopen. En nog beter: hij vaccineert zijn koeien niet, maar gebruikt eenvoudigweg kurkuma. Het is dus biologisch, dynamische kaas.

De Securesplank

Delicatessenzaak Delicious, houtmaker FoodWood en Restaurant Graffiti werken samen in de productie van een prachtige, houten plank van Walnoot. De Securesplank is geïnspireerd door het Romeinse verleden van Heerlen. Voor de vorm koos houtmaker John Lambrichs van FoodWood voor een Romeinse hakbijl. De planken zijn ambachtelijk gemaakt en het walnoothout komt uit het Heerlense Imstenraderbos.

Het is een puur product, handgemaakt en een staaltje vakmanschap. Geen plank is hetzelfde. Het is dus een exclusieve, gelimiteerde editie. De securisplank is uitermate geschikt als plank voor brood, kaas, olijven en ander lekkers.

Ronald Stoot: ‘Een 100% Heerlens product, gemaakt door vier handen’.

De plank is te koop in de Delicious Store. Wees er snel bij, want de oplage is beperkt.

MenapII

In de Romeinse tijd leefden in onze streken de Menapiërs. Een inventief volk dat er al in slaagde om vlees te pekelen, zodat het langer bewaard kon worden. De Romeinen hadden hier wel oor naar en lieten zich inspireren. De basis voor de heerlijke Italiaanse vleeswaren komen dus vermoedelijk in onze streken.

Slagerij Dierendonck in België wist de originele stamboom van het Menapische varken te achterhalen en fokte dit ras opnieuw. Dit vlees is van het niveau ‘Pata negra’. Aldus: ‘het beste van het beste’.

In de Delicious Store kan je genieten van een paté van dit Menapische varken. De zogenaamde ‘Fëte du Couchon’. Vraag ernaar aan de balie en laat je een overheerlijk desembroodje smeren met deze paté, afgetopt met heerlijk uitjes Monegask.

Lees ook

Euregio omarmt initiatief Simpelveld voor Romeins park

Via Belgica in de aandacht op symposium