Een romeins straatdorp of vicus
Brugstraat, Rimburg/Landgraaf
Als je kijkt naar de prachtige monumentale boerderijen, lijkt de tijd stil te hebben gestaan in Rimburg. Het is een rustig dorp, parallel gelegen aan de rivier de Worm. Niets verklapt dat Rimburg in de Romeinse tijd een nederzetting van betekenis was. Romeins Rimburg ontstond rondom een houten knuppelbrug over de Worm. Net als in Maastricht, alleen wat kleinschaliger.
Er waren drie Romeinse nederzettingen in Zuid-Limburg: Maastricht, Heerlen en Rimburg. In Rimburg zijn resten gevonden van een Romeins straatdorp. Hier werkten allerlei ambachtslieden: pottenbakkers, smeden, timmermannen, leerlooiers, schoenmakers en vershandelaren. In de winkels van Rimburg vond je alles wat je nodig had op reis over de Via Belgica.
De helft van Romeins Rimburg ligt nu op Duits grondgebied, de Worm vormt de grens. In de Romeinse tijd was de brug geen grensovergang. Daar waar de oude Romeinse brug ligt, begint de Via Belgica in Nederland. Volg je ‘m helemaal tot in Maastricht, dan staat je nog heel wat te wachten.
ontdekken
- Bewonder het beschermde dorpsgezicht van Rimburg
- Steek de Worm over en je staat in Duitsland!
leuk om te weten
- Grenzeloos
- Tegenwoordig vormt het riviertje de Worm de grens tussen Nederland en Duitsland. In de Romeinse tijd hoorde het hele gebied tussen de Noordzee en de Rijn tot het Romeinse Rijk. Natuurlijke barrières bepalen veel: in de Romeinse tijd waar nederzettingen werden gebouwd, zoals in Maastricht en Rimburg, en waar grenzen komen te liggen, zoals hier bij de Worm.
- Hoe oud is de brug?
- De resten van de Romeinse brug van Rimburg zijn teruggevonden, enkele tientallen meters ten noorden van de huidige brug. Net als bij de Romeinse brug in Maastricht, zijn ook hier oude Romeinse grafstenen gebruikt om het fundament van de brug te leggen. Door deze stenen te dateren, maar ook door het tellen van de jaarringen in het hout, hebben archeologen de Romeinse brug van Rimburg vrij precies kunnen inschatten. Hij is niet al te lang na 250 na Christus gebouwd. In die tijd waren er geregeld invallen van de Germanen. Toen waren stevige bruggen voor het passeren van de legioenen extra belangrijk.