Romeins landschap
Vrouwenheide, Voerendaal
Het landschap dat je om je heen ziet, is in essentie hetzelfde landschap dat de Romeinen hier zo’n 2000 jaar geleden aantroffen. De omgeving was aantrekkelijk: de grond was vruchtbaar en herbergde allerlei handige grondstoffen. En het leek ook nog op thuis. Voor de Romeinen was deze regio dan ook een ideale vestigingsplaats. En dat is hij nog steeds.
Natuurlijk is er in al die tijd een hoop veranderd. Als je naar het noorden kijkt, zie je de stad Heerlen liggen. In de Romeinse tijd was dat de veel kleinere nederzetting Coriovallum. Links daarvan ligt een bos met de naam ‘Putberg’. In het bos ligt een groeve waar al sinds de Romeinse tijd kalksteen wordt gedolven: Kunradersteen. Dit is een hard soort mergel, dat zeer geschikt is als bouwmateriaal.
Vanaf deze plek kon je waarschijnlijk de twee belangrijkste wegen in de regio zien liggen. In het noorden liep, van west naar oost, de Via Belgica. De weg verbond Maastricht met Heerlen en uiteindelijk de Franse kust met Keulen. In het oosten liep, van noord naar zuid, de weg van Xanten naar Aken: de Via Ulpia Traiana. De wegen kruisten elkaar in Coriovallum: een belangrijk kruispunt in het wegennet van de Romeinse provincie Germania Inferior, Neder Germanië, waarvan Zuid-Nederland deel uitmaakte.